Mogen werkgevers zich bemoeien met de levensstijl van hun werknemers?

Mag je je als werkgever bezighouden met de levensstijl van je werknemers? 89 procent van de werknemers in ons land vindt van wel, aldus een onderzoek van Nationale Vacaturebank. Dat is geen vreemde constatering. Uit een ander onderzoek blijkt namelijk dat mensen van een goede gezondheid gelukkiger worden dan van een ‘hoog’ inkomen (Sociale samenhang en Welzijn 2015 van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)). Maar hoever kun je daarin gaan als werkgever? En waar hebben werknemers het meeste baat bij? Mijn visie daarop lees je in deze blog.

Grijs gebied
Volgens Pauline Meurs, voorzitter van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) en van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS), is de grens tussen wat wel en niet kan ‘een soort grijs gebied’. “Als het heel duidelijk is dat de leefstijl de productiviteit van de werknemer beïnvloedt, dan mag je daar als werkgever wel wat over zeggen”, laat ze aan BNR weten.
Ik vind persoonlijk dat het tijd is om een stap verder te gaan. Onderzoek in uiteenlopende beroepsgroepen wijst uit dat een gezonde levensstijl leidt tot minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit. In de dagelijkse praktijk zie ik dit voortdurend bevestigd. Mensen die hun levensstijl verbeteren, geven aan dat ze meer uit hun dag halen, zowel privé als professioneel. Met andere woorden: werkgevers zouden er goed aan doen om een gezonde levensstijl bij hun werknemers structureel te ondersteunen.

Twee uitdagingen
De vraag die zich vervolgens aandient, is: waar hebben werknemers het meeste baat bij? Ik vind dat we ons moeten focussen op de grootste boosdoeners van dit moment: we zitten te veel en we consumeren te veel suiker en te weinig groente en fruit. Met meer bewegen en gezonder eten en drinken zetten de meeste mensen dan ook de grootste stap in de gezonde richting. Simpel gezegd, maar dé uitdaging is het in de praktijk brengen hiervan op zo’n manier dat we kunnen spreken van een duurzame verandering.

Persoonlijke aandacht
Een duurzaam gezonder leven komt bij de meeste mensen alleen tot stand als ze daar persoonlijk in begeleid worden. Werkgevers hebben daarom een partner nodig die hen dat kan bieden. Een dagelijkse bootcamp organiseren voor je personeel of een bedrijfsgym optuigen is goed bedoeld, maar helaas blijkt uit de praktijk dat hiervan na een paar weken of maanden alleen nog de echte ‘cracks’ gebruikmaken; en die hadden anders toch wel getraind. Goede bedoelingen missen op die manier vaak hun doel. Samen met deskundigen en betrokken coaches de uitdaging aangaan, houdt iedereen wél duurzaam betrokken en gemotiveerd. Dan zet je in op duurzame resultaten. En dat is wat werkt!

Grotere belastbaarheid
Oké, gezondere voeding en meer bewegen klinkt goed, maar hoe zit het dan met stress, hoor ik je denken. Het mooie is dat als je gezonder leeft, je belastbaarheid omhoog gaat en de stress minder wordt. Bovendien leer je hoe je verandering kan aanbrengen in je levensstijl en dat kan je ook toepassen op de door jou ervaren stressfactoren. Al met al leidt een gezonde levensstijl tot een grotere fysieke en mentale weerbaarheid. Het is niet voor niets dat een gezonde levensstijl zorgt voor minder depressieve symptomen.

Tijd voor actie
Dus, kom op werkgevers in Nederland, het is tijd om in actie te komen. Je werknemers staan volledig achter je. Laat hen vrijwillig deelnemen aan een gezondheidsprogramma. Stel je op als supporter en geef je werknemers écht de kans om hun levensstijl duurzaam te verbeteren met een partner die met deskundige, persoonlijke begeleiding inzet op duurzame resultaten.

In mijn volgende blog blik ik vooruit op hoe organisaties van de toekomst proactief invulling geven aan hun gezondheidsbeleid.

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *