De vakantie valkuil

Heerlijk, het is vakantie. Even een ander tempo, change of scenery en tijd en aandacht voor jezelf en elkaar. Maar pas op, de vakantie is voor veel mensen ook hét moment om terug te vallen in ineffectieve, ongezonde gewoontes. Hoe je dat kan voorkomen lees je in dit voorlopig laatste blog van mij, want ik ga vanwege m’n vakantie een aantal weken offline.

De teugels laten vieren
Nu even genieten, het is vakantie. Tijd om niks te doen en je ’t eten en drinken goed te laten smaken. Een heel begrijpelijke reactie als je je een tijd lang behoorlijk in het gareel hebt gehouden en jezelf, voor je gevoel, veel ontzegd hebt. Echter, als iets een valkuil is om terug te vallen en in een paar weken tijd je ‘vooruitgang’ (die er in dat geval fysiek misschien wel is, maar mentaal nog onvoldoende) weg te gooien is het de vakantie wel. De overtuiging dat je pas écht kunt genieten als je niet hoeft te bewegen/trainen of niet voor gezonde voeding hoeft te kiezen en éxtra veel tijd voor je phone hebt, geeft aan dat je gezonde gedrag nog geen onbewuste gewoontes zijn en de kans op een terugval groot.

Terugval voorkomen
Mensen die hun leefstijl succesvol weten te verbeteren hebben onder andere met elkaar gemeen dat ze op vakantie doorgaan met hun ‘normale’ vitale gewoontes, of daar zelfs nog een schepje bovenop doen. Zij hebben de overtuiging dat ’t bijdraagt aan hun totale welzijn en dus ook aan hun vakantieplezier. Iets van structuur aanbrengen kan je daarbij helpen. Bijvoorbeeld door tenminste 2 trainingen per vakantieweek vooruit te plannen, zodat je (en je gezin) precies weten wanneer je traint. Doe je dat op dezelfde tijdstippen als thuis dan maak je het jezelf nog makkelijker. De rest van de tijd hoef je er dan ook niet bezig te zijn en dat geeft rust. Ook wat betreft voeding op vakantie is het prettig om dezelfde principes te blijven volgen. Hier en daar ervan afwijken is natuurlijk geen probleem, maar hoe dichter je bij ze blijft hoe kleiner de kans op een blijvende terugval. En vakantie is natuurlijk ’t moment om meer rust te nemen. Niet alleen door meer te slapen, maar ook door qua mail, telefoon en andere schermen offline te gaan en in een rustiger ‘state of mind’ te komen.

Een mooie gelegenheid
Ik zie vakantie dan ook juist als het ideale moment om ruimschoots aandacht te besteden aan jezelf. Overmatig consumeren en fysiek en mentaal stappen terug te zetten heeft daar weinig mee te maken. Dan laad je in de vakantie niet op, maar loop je verder leeg.

Kortom, heb je de afgelopen maanden je leefstijl op bepaalde punten verbeterd, dan is je vakantie de kans om te ondervinden of ze al een onbewust onderdeel van je leven zijn geworden of dat je daarvoor extra tijd nodig hebt.

Een fijne vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *