Gezond leven, waar doe je ’t in vredesnaam voor?

Als je meer balans in je leven nodig hebt, zijn er drie bouwstenen waar je op zijn minst aandacht aan zou moeten besteden: gezonde voeding, genoeg beweging en voldoende rustmomenten. De een heeft meer beweging nodig, de ander juist meer rust en weer een ander vindt uitdaging in alle drie de bouwstenen. Maar waar doe je het nou eigenlijk allemaal voor, gezond leven? Is het wel leuk genoeg? Op die vraag probeer ik je in deze blog een antwoord te geven.

Leukheidsfactor
“Het moet wel leuk zijn, anders haak ik vroeg of laat af”, dat is een reactie die ik al honderden keren heb gekregen, als ik iemand probeer te motiveren om bijvoorbeeld meer te bewegen. Tegenwoordig moet alles wat we doen toch een bepaalde ‘leukheidsfactor’ hebben. Ik kom er niet mee weg door te zeggen tegen iemand dat hij of zij het gewoon moet doen, omdat het goed voor diegene is. Voor gezonde voeding en meer rustmomenten in ons leven geldt precies hetzelfde. We hebben vaak de overtuiging dat een gezond leven saai is en minder gezellig en ontspannend dan een ongezond leven. Waarschijnlijk herken je die gedachte wel.

Wat je te verliezen hebt
Als dat zo is, wil ik je uitdagen om het begrip ‘leuk’, wat betreft gezond leven, een andere invulling te gaan geven. Stel jezelf eens een aantal vragen, zoals: Hoe leuk vind je het om te merken dat je conditie ieder jaar minder wordt? Wat vind je ervan dat er ieder jaar een kilootje of twee op de weegschaal bijkomt (50 procent van de Nederlanders heeft overgewicht en in 2050 loopt dat aantal vermoedelijk op naar 65 procent)? Hoe leuk is het om na een dagje werken uitgeblust thuis te komen en weinig aandacht meer te hebben voor je vrouw en kinderen? Om nog maar niet te spreken over hoe leuk je het zou vinden als je ‘obees’ zou zijn (14 procent van de Nederlanders was dat in 2016, and rising) of diabetes type 2, hart- en vaatziekten of kanker zou krijgen? En wat te denken van een burn-out of een depressie? Het zijn ware epidemieën. De oplossing, althans het deel waar je invloed op hebt, zit ‘m in je leefstijl.

De positieve benadering
Die nare ziektes en aandoeningen, als gevolg van een leven dat uit balans is, zijn geen prettige vooruitzichten. Ze zijn echter voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show, waardoor ze zich er geen zorgen over maken. Wat ons meer motiveert, is wat we op korte termijn zouden kunnen winnen of verliezen. Het verlies op korte termijn is zojuist besproken.
Dit is wat je onder andere te winnen hebt: meer energie voor alles wat je leuk vindt, je slaapt beter, je bent creatiever, je vergroot je lerend vermogen en je bent productiever en dat merk je zowel op je werk als in je privéleven. Verder ben je minder prikkelbaar, heb je minder depressieve gevoelens en ben je minder impulsief, waardoor je ongezonde verleidingen makkelijker kunt weerstaan. En ja, ik kan het toch niet laten om te noemen: je verlaagt de kans op ernstige ziektes enorm; een te gekke bonus, lijkt mij. Niet alleen is de kans groot dat je langer leeft, maar ook dat je minder snel een chronische ziekte, die je leven bijzonder onaangenaam kan maken, krijgt.

24/7 van het leven genieten
Met andere woorden, als je leefstijl beter in balans is, kan je in het hier en nu, alles uit het leven halen. Het is niet voor niets dat gezonde mensen veel gelukkiger zijn dan ongezonde mensen; 95 procent om 54 procent, aldus het onderzoek Sociale samenhang & Welzijn 2015 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is waar je het voor doet en dát is waaaaanzinnig leuk, als dat woord überhaupt de lading kan dekken. Voor ‘de gezonden’ onder ons, is gezond leven dan ook geen doel op zich, maar een prettig én functioneel middel om zoveel mogelijk van het leven te kunnen genieten. Dus stap op de fiets als het even kan, stel die elektrische fiets zolang mogelijk uit, neem de trap en doe die krachtraining, ook als je geen zin hebt. Zet verder je smartphone eens een dagje uit, zet social media op een lager pitje, gooi die televisie uit de slaapkamer, neem geen versuikerde producten meer, drink minder alcohol en veel mee groente en fruit. Je weet nu waar je het allemaal voor doet of laat. Kortom, geniet van het leven, dat is de ‘leukheidsfactor’ van gezond leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *