Gezond leven zonder zelfdiscipline

Inmiddels is het Vet Fit-programma van SBS begonnen, waarin je  samen met bekende Nederlanders honderd dagen kan werken aan een fittere en strakkere versie van jezelf. Zo’n programma klinkt goed, maar waarom maar honderd dagen? Het wordt hierdoor al snel een wedstrijdje ‘wie kan zichzelf honderd dagen lang het hardst afknijpen’ om daarna terug te vallen in oude, ongezonde gewoontes. 
Veel mensen benaderen afvallen en fitter worden als een ‘project’, waarna ze snel weer hun conditie verliezen en de pondjes er binnen no time weer aan vliegen. Niets voor niets gaan kortdurende sappen-en afslankkuren als zoete broodjes over de toonbank. Of wat te denken van trainingsmethodes als ‘een sixpack in eight weeks’ of ‘fabulous in 6 weeks’? Als deze methodes zouden leiden tot duurzame effecten zou de markt snel opgedroogd zijn, maar niets is minder waar. Vrijwel iedereen hopt van de ene belofte naar de andere. Vorige week gaf ik in mijn blog al het advies om niet te kiezen voor quick fixes, maar te gaan voor duurzame verandering. Het klinkt misschien gek, maar ook de honderd dagen van het Vet Fit programma van SBS is nog steeds een quick fix. Een gezonde levensstijl heeft namelijk geen eindpunt, die heb je voor ‘t leven.
Het is niet zo dat je jezelf een leven lang moet drillen. Als je ervoor kiest om je mindset ‘gezond’ te maken, verschuift je norm en maak je na verloop van tijd gezonde keuzes op basis van routine en vrije wil in plaats van zelfdiscipline en wilskracht. Dan kun je spreken van duurzame verandering.

Verandering roept angst en weerstand op

Het ontwikkelen van een gezonde mindset is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat komt omdat duurzame resultaten alleen kunnen worden behaald als je verandert. En veranderen vinden de meesten van ons lastig, omdat het tegen onze menselijke natuur in gaat. Verandering doet namelijk onze kans op overleven verkleinen en dat is het laatste wat we willen. Veranderen roept daarom veel angst en weerstand op bij zowel onszelf als bij onze omgeving. Ik kan me dat nog goed herinneren van toen ik zelf een buitengewoon ongezonde levensstijl had. Pas toen mijn leven vooral bestond uit overleven, kon ik de angst en de weerstand die ik voelde, opzij zetten en de eerste stap zetten richting verandering. Maar ook mensen die minder drastische veranderingen in hun leven nodig hebben, voelen angst en weerstand als ze proberen hun ongezonde gewoontes los te laten; ook al weten ze dat ze er beter van worden.

Oefening om weerstand en angst aan te pakken

Om weerstand zelf eens bewust te ervaren, vraag ik je om het volgende te doen: neem een ongezonde gewoonte van jezelf in gedachten. Maak bij de eerstvolgende keer dat die gewoonte zich in je leven voordoet, een gezonde keuze. Neem bijvoorbeeld geen stuk chocolade meer na het avondeten, maar alleen een kopje thee. Of ga in plaats van ’s ochtends langer in bed te blijven liggen, een uurtje trainen. Als je de gezonde keuze overweegt, sta er dan even bij stil wat dat met je doet… Voel je de weerstand?
Als health coach zie ik weerstand tegen verandering bij iedereen, zelfs bij de mensen die zeer gemotiveerd zijn om duurzame resultaten te behalen. We willen van alles, maar om dit te bereiken, moet veel weerstand overwonnen worden. Dat is niet erg, want zonder weerstand geen verandering. De kunst is om hier op de juiste manier mee om te leren gaan en het niet om te zetten in een of ander excuus om te kunnen blijven zitten waar je zit. Bovenstaande oefening kan je daarbij helpen, maar gelukkig zijn er veel meer mogelijkheden.

Werk aan een goede mindset

De beste resultaten worden behaald met persoonlijke begeleiding op zowel individueel- als groepsniveau. Tegelijkertijd zal je er echt zelf mee aan de slag moeten! En dan bedoel ik niet alleen met het kiezen voor gezonde voeding en voldoende bewegen, maar ook, eigenlijk met name, met het ontwikkelen van een gezonde mindset. Hierdoor wordt gezond leven geen uitzondering meer, maar je norm. Het is niet toevallig dat ik met mijn programma voor organisaties juist daar zoveel aandacht aan besteedt; aan het ontwikkelen van een gezonde mindset bij hun medewerkers als fundament voor duurzame resultaten.
Veranderen is een geweldige uitdaging en zorgt voor wonderlijke uitkomsten. Bedenk ook dat het niet zal blijven bij geen chocolade meer bij de thee. Als je weet hoe je veranderingen, hoe klein ook, kunt aanbrengen, dan kun je die truc op vrijwel alles in je leven toepassen; op je voedings-, beweeg- en trainingspatroon, maar ook op het verbeteren van je functioneren in je werk, het voorkomen van een burn-out en het beter om leren gaan met je ‘character defects’, die we helaas allemaal hebben. De mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos. Het enige dat je nodig hebt is de moed om te veranderen. Het zal je als mens verrijken en je welzijn vergroten.
Al met al lijkt het Vet Fit-project van SBS mooi, maar plak geen einddatum aan je wens om te werken aan een fittere, strakkere en verbeterde versie van jezelf. Ruil je zelfdiscipline in voor een gezonde mindset, sta open voor verandering en geniet een leven lang van alle voordelen die het met zich meebrengt. Zet vandaag de eerste stap en morgen de volgende!

Wil je gezondheidswinst behalen met een beter ontbijt? Een zeer sterk ontbijtrecept bespreek ik in mijn volgende blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *