Vegan, aan te raden of niet?

Ik krijg regelmatig de vraag wat ik van ‘vegan’ vind. Vooral van fanatieke vegan aanhangers die me vervolgens proberen te overtuigen van de superioriteit van hun voedingspatroon. Mijn mening over vegan lees je in deze blog.

Geen dierlijke producten

Een veganist kiest ervoor helemaal geen dierlijke producten te nuttigen. Naast producten waarvoor dieren direct zijn geslacht, laat hij of zij producten links liggen waarvoor indirect dieren zijn gebruikt of gedood. Anders dan een vegetariër consumeert een veganist dus ook geen eieren, honing, gelatine en zuivelproducten, zoals melk, kwark en kaas. Nederland telt momenteel zo’n 80.000 veganisten.

 

Tekorten

Door de afwezigheid van dierlijke producten in het voedingspatroon van veganisten kunnen ze een tekort oplopen aan ijzer, calcium, eiwitten en vitamine B1, B2 en B12. Door het eten van voldoende groente, peulvruchten, noten, pitten, zaden, tofu en tempé kan een tekort hieraan worden voorkomen. Dat geldt alleen niet voor vitamine B12. Dit komt omdat vitamine B12 alleen in dierlijke producten en bewerkte producten die verrijkt zijn met vitamine B12 zit. Vitamine B12 is essentieel voor onder andere de gezondheid van het zenuwstelsel. Een tekort hieraan kan leiden tot vermoeidheid, psychische problemen, neurologische klachten, een ontstoken of dikke tong, het koud hebben, verlies van eetlust en nog veel meer.

Kunstmatige toevoeging

Veganisten hebben producten die verrijkt zijn met vitamine B12 of vitamine B12 pillen nodig om een tekort aan de vitamine te voorkomen. Tja, als deze kunstmatige toevoeging nodig is om evenwicht aan te brengen in mijn voedingspatroon en om gezondheidsklachten te voorkomen, dan zegt dat wat mij betreft genoeg. De natuur geeft hiermee aan dat het menselijke voedingspatroon dierlijke producten hoort te bevatten. Sterker nog, nog lang nadat de Poolse biochemicus Casimir Funk aan het begin van 20ste eeuw vitamines ontdekte, had ‘vegan’ tot een omvangrijke gezondheidscrisis geleid.

Positieve invloed

Dit neemt niet weg dat ik me laat inspireren door de veganistische manier van eten en drinken. De nadruk die veganisten leggen op plantaardige voeding, zoals groente, fruit, peulvruchten en noten, is zeer gezond en hun creatieve bereidingswijzen hiervan stimuleert mij om het zelf vaker te eten. Bovendien is minder vlees eten gezond voor ons allemaal. Ik ben niet voor niets een flexitariër, net zoals een groot deel van de Nederlanders. Dit houdt in dat ik één of meerdere dagen in de week geen vlees eet.

Kortom

Veel mensen zouden minder dierlijke producten kunnen eten en drinken, zodat hun voedingspatroon meer ruimte overlaat voor plantaardige voeding. Maar dierlijke producten compleet uitbannen gaat mij te ver. Dierlijke producten consumeren, zij het in mindere mate, is nu eenmaal de aard van het beestje.

One thought on “Vegan, aan te raden of niet?

  1. Hey Reinder,

    Laatste tijd ben ik meer aan het letten op mijn voeding. Ik heb bepaalde informatie gelezen over de invloed van de hormonen van een koe die niet bedoeld zijn voor de mens. Hierdoor werd ik geïnteresseerd in vegetarisch eten. Toch weet ik dat de oermens ook dieren at, en vaak wordt aangegeven dat het toch bepaalde vitaminen bevat die niet natuurlijk ergens anders te vinden zijn. Uiteindelijk gaat het toch allemaal om balans. Haha flexitarier had ik nog niet gehoord. I guess I am part of that club! Thanks for the information.

    Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *